GRATIS VERZENDING BOVEN DE 50 EURO EN BINNEN 24 UUR VERZONDEN

BUYERS GUIDE

LONGBOARD OF CRUISER, WELKE PAST BIJ MIJ?

Longboards en cruisers zijn er tegenwoordig in talloze modellen en maten. Wat zijn nou de voor en nadelen van al deze verschillende soorten, en welk type is waar voor geschikt? In korte samenvatting geven we je een kijkje in de verschillende soorten longboards en cruisers die er tegenwoordig op de markt zijn.     

 

Verschillende soorten longboards Cliffdrop
Van pintail longboards, tot drop-through longboards, dancing longboards, mini cruisers, surfskates en noem zo maar op! Wij zetten graag de meeste modellen voor je op een rijtje met een korte beschrijving van de vorm, type en uiteraard de soort montage (top mount, drop through, double dropped).

 

 Pintail 

Een pintail longboard is een langwerpig, druppelvormig model longboard. Meestal hebben pintails aan de voorkant een iets afgeronde punt, waarna de body breed uitloopt naar het midden toe. Vanaf de achterste truck loopt het deck van een pintail vaak in een iets scherpere punt uit. Pintails zijn bijna altijd top mount gemonteerd, dat wil zeggen dat de trucks onder het deck bevestigd zijn.

Pintail longboards hebben hun ontstaan te danken uit het surfen. Zo lijken pintails niet alleen erg veel qua vorm op surfplanken, ook geven ze je tijdens het rijden echt een surfy gevoel! Het allereerste pintail longboard was een surfplank waar wielen onder gemonteerd werden, om zo naar het water te kunnen rijden.

Pintail longboard globe

Bekijk hier onze collectie pintail longboards!

 

Drop Through 

Drop Through longboards kunnen meerdere vormen hebben, al hebben de meeste Drop Through longboards een A-symmetrische vorm. De reden hiervoor is dat Drop Through longboards stabiel, makkelijk te steppen en snel zijn. Deze eigenschappen zorgen er voor dat het longboard meestal maar een richting op rijdt. Bij Drop Through longboards zijn de trucks door het deck heen bevestigd, waardoor het deck lager komt te liggen en we dus bovenstaande eigenschappen creëren. 

Drop Through Longboard Globe
Bekijk hier onze collectie Drop Through longboards!

 

Kicktail

Kicktail longboards zijn longboards waar de tail van het deck omhoog loopt. Deze longboards kunnen verschillende vormen hebben, wat ze gemeen hebben is dat de tail altijd omhoog zal lopen, waarbij het ene model dit meer heeft dan het andere. Ook Cruisers kunnen een kicktail hebben, dit noemen we dan een kicktail cruiser! Kicktail longboards/cruisers worden meestal top mount gemonteerd. De omhoogstaande tail zorgt dat deze longboards of cruisers uitermate geschikt zijn voor het freestylen (trucjes) op je board. Ook kom je makkelijker bijvoorbeeld stoepranden op.

Kicktail longboard globe
Bekijk hier onze collectie kicktail longboards!  

 

Top mount

Wat de naam al doet vermoeden, wordt er bij dit type longboards of cruisers namelijk ten alle tijden het deck boven op de trucks gemonteerd. Deze montage vergt dus geen uitsparing in het deck, is daardoor ook iets voordeliger in de productie en oersterk! Top Mount decks zijn door hun montage een fractie hoger, waardoor je je voet iets verder moet laten zakken tijdens het steppen. Hier door creëer je een longboard/cruiser die nog directer reageert en een surfy feeling heeft.

 

Top mount longboard

 Bekijk hier onze collectie Top Mount longboards & cruisers.

 

Cruisers

Cruisers zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. Een cruiser wordt namelijk niet gezien als een type longboard. Een cruiser is namelijk een soort op zich! Een cruiser is kleiner dan een longboard, en beter geschikt voor een iets andere manier van rijden. Namelijk cruisen. Denk hierbij aan kort draaien (wendbaarheid) en snelle ritjes door de drukke stad.

Cruiser boards hebben vaak de trucks dicht bij elkaar zitten waardoor de draaicirkel aanzienlijk korter wordt. Ook zijn de wielen doorgaans relatief groot maar erg zacht, zodat alle oneffenheden tijdens het rijden goed gedempt worden. Cruisers zijn niet per definitie gebouwd om hele hoge snelheden te bereiken. Toch hebben cruiserboards ook veel gelijkenissen met longboards. Zo kunnen ze een kicktail hebben en hebben ze bijvoorbeeld vaak geen symmetrische vorm.

Cruiserboard globe stubby

Bekijk hier onze collectie cruiserboards!

 

Double kick / Dancing

Double kick longboards, in de volksmond ook wel dancing longboards genoemd zijn grotere, bredere boards die zowel in de nose als in de tail omhoog lopen. Dit soort longboards worden voornamelijk gebruikt in het freestyle circuit, ook wel longboard dancing genoemd. Double kick longboards beschikken vaak over (in verhouding gezien) kleine cruiser wielen, waardoor ze ondanks hun lengte goed wendbaar blijven en het deck lager bij de grond ligt wat het steppen makkelijker maakt.

In deze tak van sport draait om souplesse en balans. De meest mooie sierlijke bewegingen worden gecombineerd met een mix van vele dans elementen. Makkelijk is het niet, maar wel ontzettend gaaf om te oefenen, te kunnen of zelfs te bekijken!

 

Double kick longboard

Downhill

Het zal je weinig verbazen, want Downhill longboards zijn inderdaad gemaakt om downhill - de berg afwaarts, te gaan. Deze longboards beschikken meestal over een hogere flex (stijvere houtsamenstelling) waardoor het deck stabieler blijft op hoge snelheid. Uiteraard zijn de trucks, lagers, en wielen van enorm belang want het kan net die paar km/u verschil maken! Downhill longboards kunnen meerdere vormen hebben, vaak is er wel een duidelijk verschil tussen nose en tail te zien.

Ook zullen Downhill longboards nooit enorm lang zijn (met enorm lang bedoelen we 40’’ of groter), gezien dit het sliden door de bochten kan benadelen. Zo is een iets korter longboard vaak wendbaarder en beter te controleren tijdens het sliden

 Downhill longboard shape

Mini cruisers

Buiten de categorie cruisers, kennen we ook nog kleinere variant genaamd de mini cruiser. De naam verklapt het ook bij dit type wederom, de mini cruiser is inderdaad een kleinere, smallere cruiser. Let op, mini cruisers worden vaak in de volksmond ook wel Penny Boards genoemd. Echter is dit niet geheel terecht, gezien  Penny skateboards een merk (en tevens de grootste fabrikant van mini cruisers) is. Denk hierbij aan voorbeelden als Luxaflex (lamellen) of JEEP (4X4 SUV), deze merknamen worden gebruikt voor de aanduiding van een type product.

Mini cruisers hebben een groot voordeel; ze zijn klein en licht! Eigenlijk is een mini cruiserboard een ideaal reismiddel. Het past in of aan je rugtas, kunt je snel van A naar B verplaatsen en het kost nauwelijks moeite om een mini cruiser bij je te dragen.

Mini cruisers kunnen van zowel hout, als plastic (kunstof) zijn. Die eerste is vanzelfsprekend duurzamer, maar ook een stukje zwaarder en kostbaarder dan een board van kunstof. Mini cruisers zul je ook in alle kleurtjes kunnen tegenkomen.

Mini cruiser globe

Bekijk hier onze collectie mini cruisers!

 

Double Drop 

Naast de reguliere Drop Through longboards, bestaat er ook nog een variant die nog dichter bij de grond ligt namelijk de double drop, ook wel double dropped longboards genoemd.

Deze longboards hebben dezelfde montage als de drop through longboards, echter is het deck met een knik verlaagd waardoor het lager tussen de trucks ligt. Het voordeel van deze double drop is dat je deck nog dichter bij de grond ligt wat de stabiliteit en het step gemak ten goede komt. 

Double Drop longboard

 

Surfskate / Carveboard

Surfskates zijn uitgevonden door surfers en snowboarders om hun beweging te trainen op het asfalt, wanneer het sneeuw of surfseizoen het niet toelaat. Surfskates zijn de perfecte training voor elke snowboarder of surfer! En neem van ons aan, surfskaten is te gek!

Surfskates hebben de laatste jaren een enorme groei gekend. Het voornamelijk door surfers en boarders gebruikte board heeft iets unieks, en dat heeft voornamelijk met de trucks te maken. Surfskate trucks (vaak de voorste) hebben een ander draaimeganisme waardoor je je surfskate kunt gebruiken met je surf of snowboardtechniek. Deze trucks draaien als het ware om hun as en zijn daardoor enorm wendbaar. Door met je schouder en heup te draaien naar de richting die je op wilt gaan zal het deck feilloos jou beweging volgen. 

Surfskates (carveboards) zijn erg wendbaar, speels en goed voor je conditie. Hoe meer energie je in het deck pompt, hoe agressiever en mooier je bochten zullen worden. Ook zul je, als je eenmaal getraind bent, daadwerkelijk snelheid kunnen creëren door in het juiste ritme te blijven pompen. 

Surfskate carveboard kopen

Bekijk hier onze collectie surfskates! 

 

Pool skateboards

Deze skateboards zijn herkenbaar aan hun fraaie retro skateboard vorm. Ze zijn vaak langer en breder dan standaard skateboards, hebben voornamelijk een bredere body en een grote brede kicktail. Er zijn zelfs modellen met slide rails onder het deck bevestigd. Pool skateboards hebben ook bredere trucks en grotere wielen dan normale skateboards, en zijn erg goed als hippe retro cruiser te gebruiken!

Pool skateboards zijn over komen waaien uit Californie, waar het eind jaren 70’ gebruikelijk was in droogstaande zwembaden te skaten. 

Retro Pool Skateboard Santa Cruz 

Nederlands nl
Dutch
NL