SANTA CRUZ

Santa Cruz

& the story behind the screaming hand

 

SANTA CRUZ - hoe het begon

Vernoemd naar een klein plaatsje in de staat Californie begon het bedrijf van de drie vrienden Richard, Doug en Jay in 1969 met de verkoop van Fiberglass in de snowboard, auto en vliegtuigindustrie. Wat zij nooit verwacht hadden is dat zij 40 jaar later de pioneers waren van een van de grootste en oudste skatemerken ter wereld; Santa Cruz.  

Toen in 1973 het eerste skateboard onder de naam Santa Cruz verkocht werd, kreeg het bedrijf niet veel later een voor hun destijds gigantische order van 500 skateboards naar een handelaar in Hawaii. Langzaam maar zeker begon Santa Cruz steeds meer naam te maken in de opkomende skateboard business. Zo werden er proffessionele skaters gesponsord, en wilden alle surfers uit de staat Californië geassocieerd worden met het rood met gele logo. Ze droegen de door Santa Cruz hand gemaakte witte T-shirts met het logo.

 Santa Cruz Skateboard History

SANTA CRUZ 40 Jaar later

Inmiddels is Santa Cruz een goede 40 jaar oud en is het nog steeds een van de grotere namen in de skate scene. Santa Cruz is niet alleen groot geworden door de verkoop van skateboards, longboards en cruisers. Zo verkochten ze ook snowboards onder eigen merk maar ook enorm veel merchandise, van hoedjes, T shirts, tasjes, accessoires en noem het maar op.

Daarnaast heeft Santa Cruz aardig wat merken onder zich. Denk aan Creature Skateboards, Independent Truck Co, Bronson Speed Co, Krux Trucks, Ricta Wheels, Mop Grip, Slimeballs, Road Rider en Bullet and Nor Cal Clothing Co. Je kunt gerust zeggen dat Santa Cruz een van de grotere skateboardmerken ter wereld is.

Santa Cruz skateboards collection

Kenmerkende huisstijl

Je hoeft niet heel goed naar de producten te kunnen kijken om te zien dat Santa Cruz een eigenaardige en vooral kenmerkende huisstijl heeft. Het mooie is voornamelijk dat deze huisstijl al zou oud als het merk zelf is, en de werknemers, veelal alternatieve en electric-kunst liefhebbers, een grote inspraak gehad hebben bij de ontwerpen van de producten. Zo komen er nog steeds skateboards, longboards en cruisers van de band rollen die qua graphics nagenoeg hetzelfde zijn als die van 20-30 jaar geleden.

Sant Cruz Artist style

 

THE SCREAMING HAND

Een artistieke blauwe hand, uitgestrekt vanuit de pols met gebogen vingers. In de handpalm een grinnikende mond vol witte tanden en een opvallende rode, uitstekende tong. De omschrijving van het meest bekende skate logo ter wereld en de diehard skater of zelfs kunstliefhebber zal ‘m ongetwijfeld gelijk herkennen: The Screaming Hand. 

De Screaming hand is gemaakt door kunst artiest Jim Philips en stamt al uit 1950. Al een hele tijd voordat Santa Cruz uberhaubt bestond. Het logo kreeg pas bekendheid nadat het officieel behoorde tot Santa Cruz. Santa Cruz nam de logo rechten over en merkte dat hun doelgroep, skaters en surfers, het graag zagen. Zo werd er steeds meer gebruik gemaakt van het logo en werd het zelfs het symbool voor hardcore skateboarding. 

Original Screaming Hand Logo Cliffdrop

Santa Cruz bij Cliffdrop

Santa Cruz is vandaag de dag nog steeds een fantastisch merk en we zijn blij dat we het in onze collectie hebben. Santa Cruz heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en buiten dat het merk gewoon een heerlijke “vibe’’ heeft ziet het er altijd gewoon gelikt uit. Benieuwd naar de collectie Santa Cruz longboards & accessoires van Cliffdrop? Klik dan hier

 

 

 

 

 

Nederlands nl
Dutch
NL