Wat is MIPS?

Cliffdrop verkoopt fietshelmen met MIPS. Maar wat is MIPS nou eigenlijk en waarom zou je hierin moeten investeren? Wij leggen het je uit.

MIPS is de afkorting van 'Multi-directional Impact Protection System' en is in 1995 door de Zweedse hersenchirurg Hans von Holst bedacht. Ze wilden de fietshelm verbeteren omdat er nog teveel fietsers hersenschade opliepen na een val van de fiets ondanks het dragen van een helm. In 2000 werd de eerste helm getest.

Het MIPS systeem zorgt ervoor dat de helm een betere bescherming kan bieden bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken. Hierdoor kan hersenschade nog beter worden voorkomen.

Het MIPS systeem werkt als volgt. Het is een wrijvingsarme laag (Low Friction Layer) die tussen de buitenschaal en de voering van de helm wordt toegevoegd. Hierdoor kan de helm onafhankelijk schuiven bij een impact vanuit verschillende hoeken. De wrijvingsarme laag zal bij zo'n val ervoor zorgen dat de helm kan schuiven ten opzichte van het hoofd. Hierdoor wordt een groot deel van de krachten opgevangen en is er dus minder kans op ernstige en minder ernstige hersenschade. 

MIPS beweging

Elke MIPS laag wordt custom gemaakt zodat het precies past met een bepaalde helm. De toename in gewicht is beperkt tot 25 a 45 gram. De meeste helmen die zijn uitgerust met MIPS zijn te herkennen aan een klein MIPS logo op de helm. Vaak wordt het er ook wel bij vermeld.

Maar zo'n MIPS helm is (vaak) een flinke uitgave. Zijn de gewone fietshelmen dan niet meer veilig genoeg?
Ook deze helmen worden natuurlijk uitvoerig getest en zijn dan ook voorzien van het CE keurmerk welke in Europa verplicht is. De test waaraan een fietshelm moet voldoen komt niet altijd helemaal overeen met hoe een fietser bij een val terechtkomt. Er wordt namelijk bij een standaard test uitgegaan van een verticale val op een plat oppervlak. Met deze test kunnen zij meten of de helm stand houdt bij een verticale impact. Je bent het denk ik wel met mij eens dat dat niet echt een realistische val van een fiets nabootst. En daarom is het MIPS systeem ontworpen. MIPS houd niet alleen stand bij een verticale impact maar ook om extra bescherming te bieden bij een val onder een bepaalde hoek. 

hoe je valt fietshelm test

Bekijk onze MIPS helmen hier.

Nederlands nl
Dutch
NL