GRATIS VERZENDING BOVEN DE 50 EURO EN BINNEN 24 UUR VERZONDEN

ALLES OVER WIELEN

Longboard, cruiser of skateboard wielen?

 

We merken nog steeds dat veel mensen het lastig vinden om de juiste wielen te vinden. En dat snappen we heel goed! Welk formaat wiel, welke soort lip en welke hardheid heb ik nodig?Het aanbod wielen op de markt is enorm en elke fabrikant claimt natuurlijk de beste, snelste en duurzaamste wielen te maken..

Skate wielen, welke soorten zijn er

Om je op weg te helpen gaan we de informatie verdelen in een paar kopjes, namelijk; 

- Algemene info
- Longboard wielen
- Cruiser wielen
- Skateboard wielen

 

Algemene info

Alvorens we je plat gaan gooien met allerlei termen, is het misschien handig om eerst even wat algemene info door te nemen.

Laten we beginnen met de maat. De maat van skate of longboard wielen wordt aangeduid in millimeters. Bijvoorbeeld 60MM. Een wiel van 60MM heeft dus een diameter van 6CM

Net als de maat van de wielen, speelt ook de hardheid een cruciale rol. Hardheid wordt in skate wielen gemeten in durometers. Deze wordt aangeduid met het getal A, die staat voor de durometer. Bijvoorbeeld 80A. 80A wil dus zeggen dat het wiel een hardheid van tachtig heeft, op de schaal van honderd. Hoe hoger het nummer, hoe harder het wiel is! Een 90A wiel is dus harder dan een 78A wiel.

Nu horen we je al denken, “Welke durometer is voor mij geschikt?’’

Wielen blijven erg persoonlijk, zo is het ook lastig te zeggen of je harde of zachte wielen zoekt. Wel kunnen we onderstaande voor en nadelen aan je meegeven zodat je straks extra goed bent voorbereid bij de aanschaf van wielen!

- Harde wielen zijn snel, slijten minder snel t.o.v. Zachte wielen, ook sliden harde wielen makkelijk en goed geschikt voor skateparken of street skate sessies. Wel hebben harde wielen minder demping.

-Zachte wielen zijn iets minder snel t.o.v. Harde wielen, sliden minder makkelijk maar geven wel veel meer grip. Ook rijden zachte wielen veel comfortabeler op oneffen ondergronden en zijn goed geschikt voor cruisen en longboarden. 

- Medium wielen zitten vanzelfsprekend tussen harde en zachte wielen in. Weet je niet precies wat je zoekt, zit je met medium wielen altijd goed! Wielen met een medium durometer zijn vaak de meest verkochte wielen.

 

Dan is er nog verschil in het soort lip van de wielen. Zo zijn er wielen met een rounded lip, wielen met een square (scherpe) lip en een mix tussen deze twee, namelijk het beveled type. Met lip bedoelen we de rand  van het wiel. Bij een rounded lip is de rand mooi afgerond, zit er dus geen scherpe hoek in. Bij een wielen met een scherpe lip (square) lip is de rand van het wiel in een hoek van 90 graden. Beveled zit hier tussen in.

Rounded lip:
+ wendbaar
+ sliden
- iets minder grip

Square lip:
+ extra grip
+ demping
- minder wendbaar

Beveled lip:
Mix tussen twee bovenstaande. Zal beter sliden dan een square lip, maar weer iets op grip inleveren. 

Verschillende soorten lips skate wielen

 *van links naar rechts: Square, Beveled, Rounded lip.

 

Longboard wielen 

Longboard wielen kun je goed herkennen aan het formaat. Ze zijn een stuk groter en breder dan bijvoorbeeld skateboard wielen. De reden hiervan is vrij simpel; een groot en zwaarder wiel rolt harder en langer door. Dat betekend dat je minder vaak hoeft te steppen om dezelfde afstand af te leggen. Bij longboarden draait het vaak om afstand of snelheid maken, het wiel speelt hier natuurlijk een cruciale rol in!

 

Ook zorgt de grotere diameter van het wiel er voor dat je veel makkelijker over oneffenheden kunt rijden zonder te blijven ‘hangen’, wat we ook wel een wheelbite noemen. Denk hierbij aan takjes en eikels op straat in bijvoorbeeld de herstperiode, maar ook aan scheefliggende betonplaten of verzakte stoeptegels! 

 

Longboard wielen zijn buiten het formaat, ook een stuk zachter dan skateboard wielen. Hierdoor dempen de wielen beter, voel je minder vibratie en rijd je dus een stuk comfortabeler!

 De meeste longboardwielen zitten tussen de 65 en 110mm en een hardheid van 68 tot 83A.

ABEC LONGBOARD WIEL

* hier een voorbeeld van een longboard wiel. Dit wiel is 75MM groot, heeft een square (scherpe) lip en een hardheid van 77A.

Check hier gelijk onze collectie wielen! Longboard wielen kopen? Vraag gerust vrijblijvend advies!

 

Cruiser wielen

Cruiser wielen lijken in veel opzichten op longboardwielen. Het grote verschil zit hem voornamelijk in het formaat. Een cruiserwiel is wederom groter en breder dan een skateboardwiel, maar vaak kleiner dan een longboard wiel. De reden hiervan is dat een cruiser voornamelijk gebruikt wordt voor (de naam zegt het al) cruisen. Dit zijn niet al te lange afstanden, waarbij wendbaarheid een cruciale rol speelt.

Een cruiserboard heeft ook een kortere wielbasis (Wielen zitten dichter bij elkaar) waardoor het korter draait, dus ook aggressiever stuurt. Een te groot wiel zal alleen maar nadelige gevolgen hebben gezien het teveel ‘’patch’’, (contactoppervlak met de grond) heeft en daardoor minder wendbaar is. Wel zijn in bijna alle gevallen cruiser wielen groter en breder dan een skateboardwiel om makkelijker snelheid te maken. Ook is een cruiser wiel duidelijk zachter dan een skateboardwiel, voor meer demping en dus een comfortabelere rit.

Cruiser wielen zijn doorgaans ongeveer tussen de 55 en 66mm en een hardheid van 68 tot 83A. 

Cruiser wiel kopen

* Hier een voorbeeld van een cruiser wiel. Dit wiel heeft een beveled lip, is 66MM groot en heeft een hardheid van 82A.

Check hier gelijk onze collectie wielen! Cruiser wielen kopen? Vraag gerust vrijblijvend advies!

 

Skateboard wielen

Waar we skateboard wielen net al een paar keer als voorbeeld namen (omdat de meeste mensen deze kennen), gaan we nu iets dieper op het onderwerp skateboard wielen in.

Skateboard wielen zijn vergeleken longboard en cruiser wielen een stuk kleiner en smaller. Dit heeft er mee te maken dat skateboard wielen eigenlijk een compleet ander doel hebben. Tuurlijk, ook deze wielen moeten je vooruit brengen en moeten soepel lopen. Maar omdat het bij skateboarden vaak om de tricks gaat en er op een andere manier gereden wordt zullen skateboard wielen ook aan andere eisen voldoen.

Niet te groot! Dat is onze tip wat betreft de keuze voor skateboard wielen. Groter dan 60mm gaat je alleen maar in de weg zitten omdat de wendbaarheid afneemt, het gewicht toeneemt en het contactoppervlak te groot wordt. Vaak zal een wiel van 60mm of groter al gauw problemen geven (wiel raakt het deck) en wheelbites willen we voorkomen.

 Skateboard wielen zijn voornamelijk een stuk smaller en harder. Deze wielen zullen veel meer impact moeten kunnen verdragen, waardoor de samenstelling van skate wielen anders is. Bij skateboardwielen is het weer minder belangrijk dat de wielen erg dempen. Zijn de wielen te zacht (zacht = goede demping) dan zul je teveel kracht verliezen bij het inzetten van je ollie of niet lekker doorrollen na een hoge sprong. Ook zullen te zachte wielen snel flat spots veroorzaken tijdens het skateboarden, waardoor je wielen niet meer goed rollen. Skateboard wielen mogen dus een stuk harder zijn!

Skateboardwielen hebben meestal een afmeting tussen de 50 en 56mm en een hardheid van 78 tot 100A. Iets groter kan ook, als je veel met je skateboard gaat cruisen. 

 Globe skateboard wiel
* Hier een voorbeeld van een GLOBE skateboardwiel. Dit betreft een wiel met een rounded lip, 52MM en 99A hardheid.

Nederlands nl
Dutch
NL